Szoftver 2018-02-27T17:09:46+00:00

Szoftver

MMAP 2.0 projekt

A projekt bemutatása

A mentális térképezés egy viszonylag fiatal tudományág, amely azzal foglalkozik, hogy miként észlelik az emberek a teret, milyen térképek élnek a fejükben. A tudományág első lendületét az 1970-es években élte, de újabban a térinformatika fejlődése újabb lökést adott. A tudományág eredményeit elsősorban urbanisztika és térségfejlesztés, környezet- és fejlődéspszichológia használja, de más területek is, pl. fogyatékkal élőkkel kapcsolatos programok, munkaügyi programok stb. Olyan tudományágról van szó, amelyben európai tudósok jelentős szerepet játszanak, a vezető központok Egyesült Királyság (space syntax köré szerveződő csoport) és Bréma, Németország (COSY kutatóközpont). Örömteli, hogy e területen közép-európai, közelebbről román és magyar tudósok is jeleskednek. Az első mentális térképészeti felhasználói szoftver, a Mental Map Editor 1.0 Magyarországon készült. A Mentális Térképészek Nemzetközi Tudományos Egyesülete (IMMAP: International Mental Map Association Platform) elnöke 2010-ben egy román, titkára egy magyar nemzetiségű kutató.

A projekt keretében a Mental Map Editor 1.0 szoftver lefordításra került magyar és román nyelvre, és ingyenesen elérhető a két szervezet honlapján (a szoftver letölthető a “MMAP 1.0”, “Szoftver letöltése” menüpontban). A felhasználói engedélyt az IMMAP megadta. A projekt során továbbá algoritmizálásra alkalmas eljárások kerülnek kidolgozásra, valamint megvalósíthatósági tanulmány készül. Az elért eredmények disszeminációjaként a partnerek konferenciát szerveznek Temesváron és Szegeden,  az eredmények  román és magyar nyelven is publikálásra kerülnek.

A projekt a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Irányító Hatóságának támogatásával valósult meg.

Mental Map Editor – What is it good for?

Mental Map Editor – Download and Installation

Mental Map Editor – Introduction

Mental Map Editor – Creation of a questionnaire, part I

MMAP 1.0 és 1.5 szoftver ingyenesen letölthető!

A MMap: mental mapping in Hungarian – Romanian cooperation (azonosító: HURO/0901/059/2.2.4.) című projekt keretében elkészült a MMap 1.0 angol nyelvű szoftver magyar illetve román nyelvű fordítása! Valamint elkészült a MMap 1.0 Windows 7 alatt is futtatható változata (MMAP 1.5)! A szoftverek INGYENESEN letölthetőek! Kattintson a LETÖLTÉS feliratra a regisztrációhoz és a szoftverek letöltéséhez!

Mental Map Editor – Creation of a questionnaire, part II

Mental Map Editor – Administering a questionnaire

Mental Map Editor – Database operations

Mental Map Editor – Data analysis and study creation

Útmutató a szoftver telepítéséhez

Útmutató a szoftver telepítéséhez:

A Mental Map Editor 1.5-ös változatának a Windows 7-es vagy Windows Vista alatti sikeres telepítéséhez és futtatásához az szükséges, hogy a gépről az előző változatai a MMap Editornak teljesen el legyenek távolítva. Ezt a következő három lépéssel lehel elérni:

1. Bizonyosodjon meg róla, hogy Adminisztrátori jogokkal van belépve

2. Nyissa meg a Vezérlőpultot (Control Panel) a Start menüből, a megjelent ablak jobb felső sarkában, ahol azt írja, hogy „Megtekintés a következő szerint”, válassza ki a „kis ikonok” opciót. A Vezérlőpultban nyissa meg a Felügyeleti Eszközök(Administrative tools) ablakot, majd azon belül futtassa a Szolgáltatások(Services) programot. A Szolgáltatások ablakban megjelenik egy lista, itt keresse meg és válassza ki egy kattintással az „InterBase Server” nevű bejegyzést, majd nyomja meg az „A szolgáltatás leállítása gombot”. Ezek után becsukhatja a Szolgáltatások illetve a Felügyeleti Eszközök ablakokat.

3. A Vezérlőpultban nyissa meg a Programok és Szolgáltatások(Programs and Features) ablakot. A megjelent listában keresse meg az „Interbase” bejegyzést, kattintson rá egyszer, majd nyomja meg az ablak tetején található „Eltávolítás” gombot, távolítsa el a programot.  Ezt követően ugyancsak a Programok és Szolgáltatások listájában keresse meg a „Mental Map Editor” bejegyzést és azt is hasonlóan távolítsa el. Csukja be a Vezérlőpultot.

E három lépés után a számítógépére sikeresen fel lehet telepíteni a Mental Map Editor 1.5-ös változatát.